STIHL E10 üzemanyag

Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai miatt 2020-tól Magyarországon is megváltozik a 95-ös motorbenzin összetétele. A korábbi „E5" jelölést felváltja az „E10", amely azt jelenti, hogy az etil-alkohol (bioetanol) tartalom maximum 5%-ról maximum 10%-ra emelkedik.

Az új szabályozás a magasabb oktánszámú (prémium) benzinekre nem kötelező, ezért azok továbbra is elérhetők maximum 5%-os bioetanol tartalommal és „E5" jelöléssel.

A maximális bioetanol tartalomra vonatkozó E5 és E10 jelölések a benzinkutakon a kútoszlopoknál és töltőfejeken is megtalálhatóak.

Általános szabály, hogy az új „E10" jelölésű 95-ös benzin minden STIHL és VIKING géphez megfelelő. A megemelt bioetanol tartalom miatt azonban esetleg a gép porlasztójának beállítására lehet szükség. Működési zavar esetén kérjük, hogy ezzel kapcsolatban keressen fel egy STIHL szakszervizt.

A STIHL azt javasolja, hogy a megvásárolt üzemanyagot 30 napon belül használja el, és ne tárolja ennél hosszabb ideig. A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik (megromlik), mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és ez a víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag működési zavarokat és akár súlyos károsodásokat okozhat, és az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel.

Általánosságban elmondható, hogy a nem megfelelő üzemanyag és/vagy a nem megfelelő üzemanyag-olaj keverék használata súlyos motorkárokat okozhat.

Forrás: stihl.hu